Inhoud van de sport

Het kunstrolschaatsen is te vergelijken met kunstschaatsen op het ijs. Veel kunstschaatsers hebben vroeger aan kunstrolschaatsen gedaan of bedrijven die sport nog steeds. RV Olympia doet aan kunstrijden, showrijden en dansen. Onze rolschaatsclub is lid van de N.R.B. (Nederlandse RolschaatsBond), met als zelfstandige discipline Kunstrolschaatsen. In Nederland zijn zo’n 750 mensen lid van een rolschaatsvereniging en daarmee is het in Nederland een kleine sport. Toch nemen er zo’n 25 landen deel aan de Wereldkampioenschappen; Italië, Spanje en Duitsland, maar ook de USA, Australië en Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Colombia domineren daar. Zelfs Aziatische landen (Taiwan en Japan) bekwamen zich in onze sport. Het kunstrolschaatsen bevat meerdere disciplines, welke hieronder één voor één in het kort uitgelegd worden.

Vrijrijden

Dit is een vorm van kunstrolschaatsen waarbij sprongen en pirouettes samen met passen en bewegingen gereden worden op het karakter van de muziek. De categorie waarin een rijd(st)er uitkomt, wordt bepaald door de leeftijd en de beheersing van de aangeleerde sprongen. Wedstrijden zijn op regionaal, nationaal én internationaal niveau. Olympia-leden zijn zowel op regionaal, nationaal als internationaal vertegenwoordigd tijdens wedstrijden.

(Solo)dansen

Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie moeten uitgevoerd worden. Er is een onderscheid in Verplichte Dansen en Vrije Dans. De verplichte dansen bestaan uit een vast patroon waarin alle passen van te voren zijn bepaald. Ook de muziek wordt van tevoren vastgesteld. In de vrije dans kunnen de dansers zelf bepalen wat ze doen en de muziekkeuze is vrij. Het gaat bij dansen vooral om eenheid, voetenwerk, uitstraling, maatwerk, creativiteit en originaliteit. Deze discipline wordt zowel op nationaal als op internationaal niveau gereden door een aantal leden van Olympia.

Showrijden

Showrijden is een discipline waar graag naar gekeken wordt en waar de concurrentie erg hoog is. Het is een voorstelling, in groepsverband, op muziek. Een belangrijk aspect in deze discipline is het woordje show. Belangrijk is dat het team de jury en het publiek kan overtuigen van hun “verhaal”. De show omvat altijd een bepaald thema waar de kostuums, de bewegingen, de muziek en de choreografie op afgestemd is. Hier is originaliteit erg belangrijk. Afgelopen 15 jaar zijn er al vele shows in Kerstsfeer gereden en hebben vele bezoekers hiervan kunnen genieten.

Nederlandse Kampioenschappen

Tijdens de Kerstshow worden een aantal shownummers gereden welke ook tijdens het Nederlands Kampioenschap Showrijden (januari van het jaar erop) gereden worden. Al jaren doet RV Olympia mee met verschillende categorieën met de Nederlands kampioenschappen showrijden.